Weganie nietolerujący glutenu

Bezglutenowy weganizm, nie jest łatwy. Weganie nie spożywają bowiem produktów mięsnych a ponadto również i tych, które mają pochodzenie zwierzęce. Można zatem wyróżnić tutaj jaja, mleko czy też sery. Natomiast nietolerancja na gluten obejmuje również sporą ilość produktów. Między innymi pszenicę, żyto, jęczmień, owies czy też orkisz. Czy po wyeliminowaniu ze swojej codziennej diety takiej ilości produktów, można skomponować bogatą i różnorodną dietę, która zaspokoi wszelkie potrzeby organizmu?

Wegańskie produkty bez glutenu

Choć dla osób nieposiadających żadnych ograniczeń żywieniowych może wydawać się to dość mało prawdopodobne, jest to jak najbardziej możliwe. Jakie wegańskie produkty, nie zawierają glutenu? Nie posiada go między innymi brązowy ryż oraz biały. Bez przeszkód można spożywać także kukurydzę, grykę czy też proso. W skład podstawowej diety takich osób może wchodzić także quinoa oraz amarantus, ostatnimi czasy bardzo popularne produkty. Z mąk tworzonych z bezpiecznych zbóż, powstają zarówno makarony jak i pieczywo, które dla takich osób jest w pełni bezpieczne i przede wszystkim akceptowalne.

Tłuszcze dla wegan

Jeśli chodzi o tłuszcze typowo roślinne dozwolone przy takiej diecie, to można tutaj wymienić między innymi oliwę z oliwek. Dopuszczalny jest także olej roślinny. Z przypraw najlepiej jest bazować na soli, pieprzu i ziołach, które na swoich opakowaniach nie mają żadnych ostrzegawczych informacji na temat glutenu. Najlepiej jest natomiast unikać wszelkich mieszanek przypraw, ketchupów czy też musztard.

Bezglutenowy weganizm – co jeść?

Wśród warzyw i owoców, nie ma dla takich osób żadnych ograniczeń. Mogą one spożywać je w czystej postaci, jak i w postaci przetworów, o ile nie są one skomponowane z dodatkami jakichś produktów z glutenem. Dopuszczalne są także kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej. Słodkości są dla takich osób jak najbardziej dozwolone, ponieważ mogą one spożywać cukier. Problem natomiast dotyczy wypieków z niedozwolonych mąk. Zatem najlepiej w takiej sytuacji przygotowywać je samodzielnie w domu, bądź też kupować te, które są oznaczone specjalnym symbolem przekreślonego kłosa, czyli nie zawierają glutenu.

Jeśli natomiast chodzi o napoje, wiele z nich w takiej diecie również jest dopuszczalnych. Między innymi naturalna kawa czy też herbata. Można spożywać także soki z owoców, kompoty czy też ziołowe napary. Dla takich osób bezpieczne są również różnego rodzaju czyste alkohole.

Taka dieta zatem może być bardzo bogata i zróżnicowana, pomimo posiadania różnego rodzaju ograniczeń. Do jej stosowania potrzebna jest jednak rozwaga i dokładne analizowanie zakupionych produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *