Nim kawa trafi do naszej kuchni, a następnie do kubków, przebywa ona dość długą i skomplikowaną drogę. Na pewnym etapie, trafia między innymi do palarni. Jest to miejsce, w którym wydobywa się prawdziwy smak i aromat z ziaren. Proces ten nie jest jednak łatwy – wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia w tym zakresie.
Jak wygląda proces palenia kawy?
Kawa do Europy zazwyczaj przybywa z bardzo odległych plantacji, które znajdują się w Azji, Ameryce Łacińskiej czy też w Afryce. Niektóre z nich są również zlokalizowane w Australii. W zależności od tego, z jakiego regionu świata one pochodzą, wyróżnia je zupełnie inny smak oraz aromat. Jest to wynikiem tego, w jakim otoczeniu i klimacie wzrastały kakaowce. Kawa zbierana jest ręcznie, a zatem już na pierwszym etapie wkłada się dużo pracy w jej pozyskanie.
Następnie kawa ląduje w palarniach. Początkowo ziarna są jeszcze zielone i zupełnie surowe. Ciekawostką jest fakt, że w surowej kawie można znaleźć jedynie kilkanaście związków aromatyczno-smakowych. Dzięki procesowi palenia, wartość wzrasta ta aż do 700. Kawa w palarniach jest przechowywana w specjalnych workach, a następnie wypalana w dużych piecach. Temperatura w nich może wynosić nawet 250 stopni. Ziarna znajdują się w piecu od kilku, do kilkunastu minut. Jest to bezpośrednio zależne od tego, jaki stopień wypalenia chce się uzyskać. Cały proces jest nadzorowany przez mistrza palenia, który dokładnie weryfikuje, w którym momencie kawa powinna zostać wyjęta. Od stopnia wypalenia zależy również niska lub wysoka kwasowość kawy – o czym przeczytasz tutaj.
Nie każda osoba pijąca kawę zdaje sobie sprawę z tego, że to właśnie w palarni ziarna kawy zostają poddane kluczowej obróbce. To wtedy zyskują one swoją goryczką, lekką kwasowość oraz niepowtarzalny aromat. W palarniach zatrudniane są osoby mające wiedzę w tym temacie. Dlaczego? Ponieważ niektóre ziarna kaw wymagają krótszego palenia, inne natomiast dłuższego. Trzeba zatem dokładnie wiedzieć, kiedy można je wyjąć.
Co dzieje się po wypaleniu kawy?
Gdy ziarna kakaowca zostaną już odpowiednio wypalone, wówczas trzeba je nieco ochłodzić. Po wyjęciu z pieca mają one bardzo wysoką temperaturę, dlatego też nie można pozostawić ich do samodzielnego wystygnięcia. Pomagają im w tym specjalnie schłodzone tace.
Kolejnym etapem jest natomiast odgazowywanie. Gdy kawa zostanie wypalona, wówczas musi stracić zawarty w niej dwutlenek węgla. W ciągu kilkugodzinnego procesu, ziarna kawy odgazowują się w specjalnie przygotowanych do tego koszach, w których panuje przewiew. Choć niemożliwym jest aby straciły one cały dwutlenek węgla, to udaje się z nich wydobyć znaczną część. Następnie kawa jest pakowana do hermetycznych opakowań, dzięki którym zachowuje się aromat świeżo palonej kawy.
Aby móc raczyć się kawą najwyższej jakości, warto zamówić ją wprost z palarni. Wówczas proces palenia odbywa się na kilka dni przed tym, gdy będziemy parzyć kawę w naszym domu. Jest ona zupełnie świeża, aromatyczna i ma wyjątkowy smak. Takie najwyższej jakości produkty, można zakupić w sklepie Quba Caffe, ponieważ mają własną kawy z polskiej palarni kawy.